Volgens de studie van Universitair docent Magiatis (Magiatis et al, 2012) op de afdeling Farmacognosie en Natural Products Chemie, Universiteit van Athene kan een olijfolie het cardiovasculaire systeem beschermen, indien het meer dan 5 mg van hydroxytyrosol, tyrosol of derivaten in de normale dagelijkse dosis van 20 gram bevat (of meer dan 250 mg / kg).
Daarnaast tonen voorlopige klinische studies (Baggio et al, 1988) aan, dat de consumptie van olijfolie risico op hart-en vaatziekten kan verlagen, zoals lagere cholesterolgehalte in het bloed en een verminderde LDL-cholesterol oxidatie.
Bronnen: 1 Magiatis et al, '' directe meting van oleocanthal en Oleacein Levels in Olijfolie op Quantitative 1H NMR. Oprichting van een nieuwe index voor de karakterisering van Extra Virgin Olijfolie ', Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2012, 60 (47), pp 11.696-11.703. 2 Baggio et al, '' Olijf-olie-verrijkt dieet: effect op het serum lipoprotein niveaus en gal cholesterol verzadiging ', Am. J. Clin. Nutr. 1988 juni 47 (6): 960-4.
Olijfolie & ziekte van Alzheimer
Volgens onderzoekers van de afdeling Basis Farmaceutische Wetenschappen van Louisiana, heeft de Oleokanthal in Extra Virgin Olijfolie de potentie om het risico van de ziekte van Alzheimer of een aanverwante neurodegeneratieve dementie te verminderen.
Bron:Abuznait et al, '' Olijf-aardoliederivaten oleocanthal Verbetert β-amyloïd Clearance als een potentieel neuroprotectief mechanisme tegen de ziekte van Alzheimer: In vitro en in vivo studies ', ACS Chem. Neurosci., 2013, 4 (6), pp 973-982.
Olijfolie & ontstekingsremmend effect
Volgens de studie van professor Beauchamp Universiteit van Philadelpheia, heeft Oleokanthal dezelfde ontstekingsremmende werking als Ibuprofen.
Bron: Beauchamp GK et al (2005) '' Phytochemistry: Ibuprofen-achtige activiteit in extra vergine olijfolie ', Nature 437, 45-46
Olijfolie & Gezond-stralende huid
Hoewel er nog geen studies over gemaakt zijn, de consumenten van olijfolie in Japan geloven dat olijfolie de huid verbetert (Shoji, 2013). Dat wordt ook ondersteund door het feit, dat Agourelaio meer antioxiderende eigenschappen heeft dan gewone olijfolie en beschermt tegen oxidatieve stress, actieve zuurstof en vrije radicalen.
Bronnen: 1 Shoji, k. (2013), '' van de Japanse vrouw eeuwigdurende zoektocht naar een perfecte huid ', The New York Times. 2http://el.wikipedia.org/wiki/Αγουρέλαιο
Olijfolie & sporters
Volgens de studie van Nomikos, gebruikten de oude Grieken olijfolie voor massage, om blessures te voorkomen tijdens het sporten, het ontspannen van vermoeide spieren en het elimineren de ophoping van melkzuur.
Bron: Nomikos, NN et al (2010), 'Het gebruik van diepe wrijving massage met olijfolie als een middel van preventie en behandeling van sportletsels in de oudheid', Archives of Medical Science 5 (5): 642-645 .