King Maron Olijfolie
  • Home
  • Onze Visie
  • Gezondheid
    • Onze Olijfolie >
      • ECO-VRIENDELIJK
      • PRODUCTEN
      • RECEPTEN & TIPS
    • AWARDS
  • Adopteer een olijfboom
    • olijfbomen 10-49 jaar oud
    • olijfbomen 10-49 jaar oud pag2
    • olijfbomen 50-99 jaar oud
    • olijfbomen 50-99 jaar oud pag2
    • olijfbomen 100-700 jaar oud
  • olijfoogst
    • Oogst 2013
    • Oogst 2014
    • Oogst 2015
    • Oogst 2016
    • Oogst 2017
    • Oogst 2018
    • Oogst 2019
    • Oogst 2020
    • Oogst 2022
  • WEBSHOP








VOORDELEN VOOR DE GEZONDHEID

Er zijn talloze gezondheidsvoordelen van olijfolie, continu worden er nieuwe positieve eigenschappen ontdekt. Aan de Oleokanthal, Oleacein, Vitamine E en Enkelvoudig onverzadigde vetten in de olijfolie worden anti-inflammatoire, antioxidante, cardioprotectieve en neuroprotectieve eigenschappen toegeschreven, vanwege het hoge gehalte aan polyfenolen.



Gezondheidsclaims voor Agourelaio

1. Vitamine E - die onze Agourelaio rijk is - bijdraagt tot de bescherming
van cellen tegen oxidatieve stress

Volgens de Europese regels en de analyses die we hebben laten maken, heeft onze Agourelaio een hoge waarde Vitamine E. Bij consumptie van 20 gram olijfolie heb je al de helft van de dagelijkse referentie inname voor vitamine E.


Wat is oxidatieve stress
Bij oxidatie worden voedingsstoffen verbrand door binding aan te gaan met zuurstof. Deze reactieve zuurstofverbindingen ontstaan tijdens het natuurlijke proces van de stofwisseling. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen vrij komen (vrije radicalen) dan gebruikelijk en beschadigen alle delen van de cel, inclusief proteïnen, lipiden en DNA. Oxidatieve stress kan ontstaan door o.a. overmatig alcoholgebruik, roken, medicijngebruik, lichamelijke of psychische stress, te lange blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, intensief sporten of overgewicht. 

Vrije radicalen zijn stoffen met een sterke oxiderende werking. Oxideren wil zeggen dat deze stoffen een reactie aangaan met zuurstof. Ze vallen moleculen en genen aan en veranderen deze van structuur. Hierdoor wordt de eigenschap die de cel heeft veranderd. Deze verandering komt het lichaam niet ten goede. Oxidatieve stress is een teveel aan vrije radicalen. Hierdoor kunnen allerlei aandoeningen ontstaan zoals: Ongecontroleerde celdeling (kanker), alzheimer, diabetes, hart- en vaataandoeningen, gewrichtsaandoeningen, aantasting immuunsysteem, verminderde vruchtbaarheid, ouderdomsvlekken, ontstekingen, oogaandoeningen. (bron: infonu.nl en wikipedia)

​
Vitamine E voor je gezondheid
Vitamine E is, net als alle andere vitamines, natuurlijk erg belangrijk voor het optimaal functioneren van je lijf. Wat Vitamine E doet om het risico op allerlei ziektes en aandoeningen zo laag mogelijk te houden, eerst even de algemene functies van deze antioxidant:
  • Vitamine E werkt als een antioxidant: Het beschermt je cellen, weefsels en organen tegen schadelijke cellen, de zogenaamde ‘vrije radicalen’. Deze vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor verschillende problemen met de gezondheid, zoals hart- en vaatziekten en kanker. Daarnaast zijn de vrije radicalen verantwoordelijk voor het verouderingsproces van je lichaam. Hoe minder vrije radicalen, hoe langzamer het verouderingsproces gaat.
  • Vitamine E remt schadelijke bloedstollingen die mogelijkerwijs de bloedstroom kunnen blokkeren.
  • Vitamine E zorgt dat de bloedvaten zo veel mogelijk open blijven, wat natuurlijk belangrijk is voor een ongehinderde bloedstroom.


2. De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten - die onze Agourelaio rijk is - in de voeding draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.
Volgens de Europese regels en de analyses die we hebben laten maken, heeft onze Agourelaio een hoge waarde Enkelvoudig onverzadigde vetten.


De Goede Gezonde vetten - Enkelvoudig onverzadigde vetzuren
Alle voedingsvetten zijn opgebouwd uit koolstof- en waterstofatomen. Onverzadigde vetzuren zijn de koolstofatomen gebonden aan waterstofatomen met  een hoger smeltpunt dan verzadigde vet, maar een lager smeltpunt dan meervoudig onverzadigde vet.
Met andere woorden, deze vetten zijn essentieel en kunnen niet door het lichaam zelf gemaakt worden. Dus je moet ze halen uit je voeding! De verzadigde vetten zijn al in overvloed in je lichaam aanwezig!
​
De ‘’gezonde vetten’’ zul je aantreffen in voedingsmiddelen gebaseerd op noten, oliën en zaden die een zeer hoog level of smeltpunt bevatten. Enkelvoudig onverzadigde vetten hebben veel voordelen voor de gezondheid. Enkele van de belangrijkste zijn:
  1. Verbranden van lichaamsvet: - Sommige studies suggereren dat dit soort vet in de voeding bijdraagt tot het verminderen van lichaamsvet in de centrale verdeling de totale hoeveelheid lichaamsvet dat je verbrandt verhoogt.
  2. Preventie van kanker: - Als je je enkelvoudig onverzadigd vet via bijvoorbeeld olijfolie binnenkrijgt kan het je beschermen tegen darmkanker en borstkanker. Olijfolie bevat een aantal van kanker voorkomende ingrediënten zoals flavonoïden, polyfenolen en squaleen.
  3. Goede bron van vet oplosbare vitamines: - De meerderheid van de levensmiddelen die deze macronutriënten (belangrijke voedingsstoffen) bevatten zijn ook rijk aan vet oplosbare vitaminen, die een goede gezondheid bevorderen. Een dieet rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten helpt je ook om in vet oplosbare vitamines op te nemen en ten volle genieten van de vele gezondheidsvoordelen.
  4. Verbetering van de bloedglucose: - Dit type vet in de voeding bevat een hoog gehalte aan adiponectine (een stof die uw cellen helpt om glucose op te nemen uit het bloed). Het maakt je cellen ook gevoeliger voor insuline. Dit is vooral een voordeel voor mensen met diabetes bij wie de bloedsuiker controle van groot belang is.


​Olijfolie gezondheidsvoordelen en IOR

Volgens IOR (Internationale Olijfolieraad) kan de consumptie van olijfolie nuttig zijn voor de volgende menselijke lichamelijke aandoeningen en ziekten zoals:


  1. Hart-en vaatziekten 
  2. Kanker 
  3. Bloeddruk 
  4. Diabetes 
  5. Obesitas 
  6. Spijsverteringssysteem 
  7. Zwangerschap & Jeugd
  8. Veroudering
  9. Huid
Voor meer informatie over de voordelen voor de gezondheid van de consumptie van olijfolie, kunt u de website van de IOR bezoeken. Vooral in het deel van Olijfolie & Gezondheid (http://www.internationaloliveoil.org/web/aa-ingles/oliveWorld/salud.html) wordt het nut van olijfolie in detail beschreven.


In overeenstemming met een IOR wetenschappelijke seminar over Olijfolie en Gezondheid (2005), was het een algemene instemmende verklaring waarin de voordelen voor de gezondheid van een olijf-olie-rijke mediterrane dieet in de volgende menselijk lichaam aandoeningen en ziekten uitgegeven:

Olijfolie & hart-en vaatziekten


  1. Het vermindert de schadelijke cholesterol (LDL).
  2. Het vermindert plasma triglyceriden en HDL-cholesterol ten opzichte van een laag vetgehalte hoog-koolhydraat dieet.
  3. Het verbetert postprandiale lipoproteïne metabolisme.
  4. Het helpt het cardiovasculaire systeem door verlaging van de bloeddruk en het voorkomen van trombose.
  5. Het verbetert de stofwisseling van koolhydraten bij patiënten met type-2-diabetes. 
  6. Het verlaagt de bloeddruk en het risico van hypertensie.


Olijfolie en kanker

  1. Het oliezuur in olijfolie voorkomt het soort genetische mutaties  dat kan leiden tot kanker.
  2. Experimenteel bewijs is verkregen op de heilzame werking van olijfolie in de verschillende stadia van de carcinogenese, inclusief initiatie, promotie en progressie.


Olijfolie en veroudering

  1. De hoge concentratie van vitamine E helpt tegen de effecten van veroudering.
  2. Uit huidige gegevens blijkt, dat een mediterrane dieet rijk aan enkelvoudig onverzadigde oliezuur en antioxidantia wordt geassocieerd met een significante toename van levensduur.
  3. Draagt ​​bij aan een goede botontwikkeling bij jonge kinderen door de ondersteuning van de absorptie van calcium. 
Bron: http://www.internationaloliveoil.org/estaticos/view/392-voeding



Picture

​recepten & TIPS
CONTACT

eco-vriendelijke olijfgaarden
​Maroneia

King Maron Olijfolie - 2014 - 2021  •  Miranda Mitsikoglou-de Haas