|
VOORDELEN VOOR DE GEZONDHEID Er zijn talloze gezondheidsvoordelen van olijfolie, continu worden er nieuwe positieve eigenschappen ontdekt. Aan de Oleokanthal, Oleacein, Vitamine E en Enkelvoudig onverzadigde vetten in de olijfolie worden anti-inflammatoire, antioxidante, cardioprotectieve en neuroprotectieve eigenschappen toegeschreven, vanwege het hoge gehalte aan polyfenolen. Gezondheidsclaims voor Agourelaio 1. Vitamine E - die onze Agourelaio rijk is - bijdraagt tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress Volgens de Europese regels en de analyses die we hebben laten maken, heeft onze Agourelaio een hoge waarde Vitamine E. Bij consumptie van 20 gram olijfolie heb je al de helft van de dagelijkse referentie inname voor vitamine E. Wat is oxidatieve stress Bij oxidatie worden voedingsstoffen verbrand door binding aan te gaan met zuurstof. Deze reactieve zuurstofverbindingen ontstaan tijdens het natuurlijke proces van de stofwisseling. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen vrij komen (vrije radicalen) dan gebruikelijk en beschadigen alle delen van de cel, inclusief proteïnen, lipiden en DNA. Oxidatieve stress kan ontstaan door o.a. overmatig alcoholgebruik, roken, medicijngebruik, lichamelijke of psychische stress, te lange blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, intensief sporten of overgewicht. Vrije radicalen zijn stoffen met een sterke oxiderende werking. Oxideren wil zeggen dat deze stoffen een reactie aangaan met zuurstof. Ze vallen moleculen en genen aan en veranderen deze van structuur. Hierdoor wordt de eigenschap die de cel heeft veranderd. Deze verandering komt het lichaam niet ten goede. Oxidatieve stress is een teveel aan vrije radicalen. Hierdoor kunnen allerlei aandoeningen ontstaan zoals: Ongecontroleerde celdeling (kanker), alzheimer, diabetes, hart- en vaataandoeningen, gewrichtsaandoeningen, aantasting immuunsysteem, verminderde vruchtbaarheid, ouderdomsvlekken, ontstekingen, oogaandoeningen. (bron: infonu.nl en wikipedia) Vitamine E voor je gezondheid Vitamine E is, net als alle andere vitamines, natuurlijk erg belangrijk voor het optimaal functioneren van je lijf. Wat Vitamine E doet om het risico op allerlei ziektes en aandoeningen zo laag mogelijk te houden, eerst even de algemene functies van deze antioxidant:
2. De vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde vetten - die onze Agourelaio rijk is - in de voeding draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Volgens de Europese regels en de analyses die we hebben laten maken, heeft onze Agourelaio een hoge waarde Enkelvoudig onverzadigde vetten. De Goede Gezonde vetten - Enkelvoudig onverzadigde vetzuren Alle voedingsvetten zijn opgebouwd uit koolstof- en waterstofatomen. Onverzadigde vetzuren zijn de koolstofatomen gebonden aan waterstofatomen met een hoger smeltpunt dan verzadigde vet, maar een lager smeltpunt dan meervoudig onverzadigde vet. Met andere woorden, deze vetten zijn essentieel en kunnen niet door het lichaam zelf gemaakt worden. Dus je moet ze halen uit je voeding! De verzadigde vetten zijn al in overvloed in je lichaam aanwezig! De ‘’gezonde vetten’’ zul je aantreffen in voedingsmiddelen gebaseerd op noten, oliën en zaden die een zeer hoog level of smeltpunt bevatten. Enkelvoudig onverzadigde vetten hebben veel voordelen voor de gezondheid. Enkele van de belangrijkste zijn:
Olijfolie gezondheidsvoordelen en IOR Volgens IOR (Internationale Olijfolieraad) kan de consumptie van olijfolie nuttig zijn voor de volgende menselijke lichamelijke aandoeningen en ziekten zoals:
In overeenstemming met een IOR wetenschappelijke seminar over Olijfolie en Gezondheid (2005), was het een algemene instemmende verklaring waarin de voordelen voor de gezondheid van een olijf-olie-rijke mediterrane dieet in de volgende menselijk lichaam aandoeningen en ziekten uitgegeven: Olijfolie & hart-en vaatziekten
Olijfolie en kanker
Olijfolie en veroudering
|